Ook dat nog - Anya Niewierra & Merel Godelieve

Uitgeverij Luitingh Sijthoff bedankt dat ik het e-book vooruit mocht lezen.

Ook dat nog is een dagboekroman waarin je een deel van het leven volgt van drie generaties vrouwen.

Moeder Roos is in de vijftig en pas gescheiden, ze probeert haar leven enigszins weer op te pakken in haar nieuwe flat, waar ze sinds kort alleen woont. Ze is boos dat ze is ingeruild voor “de Friezin” de nieuwe jongere vriendin van haar ex. Hierdoor schrijft Roos al haar frustratie, irritatie, maar ook leuke dingen van zich af.

Dochter Maddy (voluit Madelief) die ook net haar relatie verbroken heeft en nu nergens terecht kan is dus genoodzaakt om weer bij haar moeder te gaan wonen. Dit is voor zowel Maddy als Roos niet de ideale situatie, wat weer de nodige spanning met zich meebrengt.

Oma Loes die herstellende is van een gebroken heup, zij verblijft momenteel in een zorgcomplex waar alleen maar bejaarde “oude graftakken” wonen. Hierdoor is Oma Loes een boek aan het schrijven over hoe oudere mensen behandeld worden.

Maddy heeft het er erg moeilijk mee dat Ronald haar ex-vriend het heeft uitgemaakt, ze is haar levenslust kwijt en ligt bijna de hele dag op de bank te Netflixen.

Hierdoor raakt Roos ook lichtelijk geïrriteerd als ze van haar werk thuis komt. Roos heeft een saaie baan en zou het liefst haar passie voor wijnen weer willen voortzetten, maar door haar scheiding heeft ze hier geen financiële middelen voor.

De hoofdstukken die Oma Loes schrijft en wekelijks doormailt aan Roos, blijken steeds beter te worden.

Op aandringen van Roos en de passie van Oma Loes besluit Maddy om ook een dagboek bij te gaan houden. In het begin vindt ze het maar stom en kinderachtig, maar ook Maddy komt erachter dat het handig is om sommige dingen van je af te schrijven.

De schrijfstijl is heerlijk vlot, beeldend en met een geweldige dosis droge humor geschreven. Door de korte hoofdstukken vlieg je door het verhaal heen.

Het boek is onderverdeeld in 5 delen, lente, zomer, herfst, winter en het niet zo geheime leven van Oma Loes. Je leest telkens een deel uit het dagboek van Roos en Maddy en soms Oma Loes. Hierdoor leer je de hoofdpersonen goed kennen en leef je met ze mee.

Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen, ik heb gelachen om de humor en ik begin niet eens over “de Friezin”, die is geweldig neergezet. Ik zag het al helemaal voor me hoe het er daar in huis aan toe ging. Om nog maar te zwijgen over de geweldige opmerkingen, alsof ik mezelf hoorde praten.

Er valt genoeg te beleven in het boek, ik heb het dan ook met moeite kunnen neerleggen.

Al met al is het een geweldig dagboekroman die je echt gelezen moet hebben deze zomer. Dus ga lekker in de zon of schaduw zitten, neem je drankje erbij en geniet van dit heerlijke verhaal.

Ik geef het dan ook 💎💎💎💎💎.