Het laatste verhaal van Mina Lee - Nancy Jooyoun Kim

Deze debuutroman van Nancy Jooyoun Kim, is een heerlijk verhaal die je meesleept in het leven van Mina en Margot. Een verhaal over familie, liefde, vriendschap, verlies, rouw en immigratie.

Mina Lee is een vrouw die van Korea naar Amerika immigreert, om de Amerikaanse Droom te beleven. In Amerika krijgt ze een dochter Margot. Als Margot volwassen is en haar moeder al een paar dagen telefonisch niet kan bereiken, maakt ze zich zorgen. Samen met haar collega vriend Miguel rijden ze van Seatle naar LA. Eenmaal in LA bij haar moeders flat aangekomen vind Margot haar moeder levenloos in de woonkamer op de grond.

Nadat Margot de eerste shock heeft verwerkt, ziet ze dat sommige dingen niet kloppen, en gelooft dat haar moeder onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen. Samen met Miguel gaat ze op onderzoek uit om te ontdekken wat er met haar moeder gebeurd is.

Het boek heeft twee verhaallijnen. Het verhaal van Mina dat begint in 1987 als ze vanuit Korea aankomt in Amerika, helemaal alleen in een vreemd land zonder beheersing van de Engelse taal. Het verhaal van Margot dat begint in 2014 als ze haar moeder levenloos thuis aantreft.

Om en om worden de verhalen van Mina en Margot verteld. Hierdoor krijg je bij elk hoofdstuk een beetje meer inzicht in het leven van Mina, wat ze allemaal al had meegemaakt, hoe zwaar ze het had en tegen welke problemen ze aanliep. De hele immigratie kwestie word heel goed omschreven, je begrijpt als lezer hoe moeilijk het is en dat de Amerikaanse Droom ook niet alles is hoe het word gepresenteerd.

In de hoofdstukken van Margot neemt ze je mee in de speurtocht naar de waarheid wie haar moeder om het leven heeft gebracht en hoe. Hierbij zijn er ook herinneringen van Margot hoe zij haar jeugd samen met haar moeder heeft beleefd, en hoe dat voor haar was. Zo ontdekt ze steeds meer over het leven van haar moeder en ook over haarzelf.

Margot en Mina hadden een ingewikkelde moeder-dochter relatie, ze waren beide nogal gesloten naar elkaar toe, lieten niet graag emoties zien. Mina vertelde haast niets over haar verleden, waardoor Margot sommige dingen van haar moeder niet begreep.

De auteur heeft een hele gedetailleerde wijze van schrijven, vooral als het gaat om al het Koreaans eten, tijdens het lezen kreeg ik meerdere malen trek in de heerlijke gerechten die zo levendig en kleurrijk werden beschreven.

Een heel mooi boek, echt een aanrader!

Ik geef het boek dan ook 💎💎💎💎.