De postbezorgster van Parijs - Meg Waite Clayton

Ik heb dit boek mogen lezen met de Harper Boekenclub Romans. Harper Collins bedankt voor het boek.

De postbezorgster van Parijs is een waargebeurd oorlogsverhaal wat zich afspeelt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Parijs.

Nanée Gold is een rijke Amerikaanse Pilote die samen met haar hond Dagobert in Parijs woont als de oorlog begint.

Net voor de oorlog begint ontmoet ze Edoaurd Moss bij een tentoonstelling. Hij is een Joodse fotograaf uit Duitsland. Zijn vrouw Elza is omgekomen door de nazi’s, daarom is hij met zijn dochter Luki gevlucht naar Parijs. Deze ontmoeting heeft bij zowel Nanée als Edoaurd de nodige indruk gemaakt. Als Edoaurd gevangen word genomen, komt hij in Camp des Milles terecht, een kamp voor kunstenaars.

Nanée is niet bang aangelegd, ze is een stoere onafhankelijke vrouw die bij het verzet gaat om zo ongezien berichten te kunnen rondbrengen tijdens de oorlog. Dat is toch wel het voordeel van een onschuldig uitziende jonge vrouw.

Nanée huurt Villa Air-Bel en van daaruit zal het verzet worden gecoördineerd. Vanuit hier wil ze Edoaurd bevrijden en Luki opsporen die met een vriendin in bezet Frankrijk zou zitten. Een levensgevaarlijke opdracht waar Nanée haar handen niet voor omdraait.

Aan het begin van het boek had ik echt moeite om in het verhaal te komen door alle gedetailleerde kunstbeschrijvingen.

Over het algemeen is het verhaal indrukwekkend door allerlei emoties. Zoals  vriendschap, liefde, moed, rouw, hoop, doorzettingsvermogen. Het feit dat het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, zorgt er toch voor dat je het boek anders leest. Je weet dat het een roman is, maar in het echte leven is niet alles een Happy End, dat hield ik toch onbewust in mijn achterhoofd.

Dus als je van een (waargebeurd) oorlogsroman houd, dan is dit zeker een aanrader.

Ik geef het dan ook 💎💎💎.