De zwarte koningin - Catharina Botermans

Ik heb dit boek mogen lezen met de Hebban Leesclub, bedankt voor het boek Hebban.

De zwarte koningin is het debuut verhaal van Catharina Botermans. Hiermee zet ze een historische roman neer die zich afspeelt in Parijs in 1580.

Fiora verhuist met haar familie naar Parijs. Haar vader is de nieuwe bibliothecaris van Cahtarine de’Medici. Als Fiora de koningin-moeder Catharine de’Medici ontmoet, is dat voor Fiora het begin van haar taak als hofdame van Catharine. In korte tijd groeit Fiora uit tot een van Catharine’s meest intieme vertrouwelingen. Maar hieraan zit wel een hoge prijs.

Niet veel later vraagt Catharine aan Fiora om voor haar te spioneren, dat is het moment dat het web zich langzaam om Fiora heen begint te sluiten. Catharine vraagt steeds meer dingen van Fiora, het begint met een onschuldige bijeenkomst met de heer Houlard. Maar het worden steeds gevaarlijkere opdrachten, en uiteindelijk moord. Fiora is zo loyaal naar Catharine toe, dat ze niet weet wat ze moet doen. Als ze het niet doet, wat dan? Maar als ze het wel doet, raakt ze de liefde van haar leven kwijt.

Het boek begint met de proloog die je nieuwsgierig maakt naar de rest van het verhaal. Jammer genoeg krijg je ook al veel dingen mee, die je later in het verhaal pas had willen weten. Dat de proloog later in het boek nogmaals herhaald word, haalt je wel uit je leesritme. Ik vond het persoonlijk een beetje verwarrend.

Aan de schrijfstijl van Catharina Botermans moest ik in het begin een beetje wennen, daardoor duurde het iets langer voor ik in het verhaal zat. Ze heeft geprobeerd om de schrijfstijl van de 16e eeuw een beetje over te nemen, en dat vind ik wel gelukt. Doordat sommige dingen zo gedetailleerd zijn beschreven komt het verhaal heel beeldend over. Zoals de mooie kleding die ze droegen en de fantastische feesten op het kasteel.

De hoofdpersonages waar het verhaal om draait zijn Catharine en Fiora, deze personages worden beide mooi beschreven en uitgediept. Je leeft mee met Fiora, je snapt waarom ze bepaalde dingen doet, maar je merkt ook dat ze nog jong en naïef is, soms wil je dat ze gewoon voor haar zelf opkomt. Fiora laat zien hoe ver ze bereid is te gaan in haar loyaliteit aan Catharine. Hierdoor komt ze in een zeer lastig parket voor haar grote liefde Amédée. Met Catharine had ik later moeite, ze deed uit de hoogte, en drong haar wil op zodat er werd gedaan wat ze wilde. In het begin was ze sterk en kwam ze krachtig over, daarna kwam je erachter dat ze de liefde en aandacht van haar zoon mist. Haar ziekte werd ook goed omschreven, je kon merken hoe moeilijk zowel Catharine als Fiora het hiermee had. Ik had graag meer van Helene willen lezen, want zij zag meer dan ze liet merken.

Al met al was het een mooi historisch verhaal.

Ik geef het dan ook 💎💎💎.