Stofzuigen in het donker - Jen Beagin

Stofzuigen in het donker bestaat uit 2 opeenvolgende delen. --Deel 1: Doen alsof ik dood ben.

Deel 2: Stofzuigen in het donker.


Het is een slimme zet geweest om beide delen samen te voegen tot 1 boek. Zo krijgt de lezer het hele verhaal van Mona mee en begrijp je soms ook meer van haar acties en beweegredenen.

Hoofdpersoon Mona is 24 jaar, ze is poetsvrouw in het bedrijf van haar tante Sheila, die haar vanaf haar 12e heeft opgevoed na de scheiding van haar ouders. Mona is slim maar wil haar tijd niet verspillen door na de middelbare school verder te leren. Ze houd van schoonmaken en heeft een extreme liefde voor stofzuigen en stofzuigers.

Tijdens het werken in de verschillende huishoudens van haar cliënten probeert ze aan de hand van de inrichting van de huizen te raden wat voor soort mensen het zijn en wat hun eventuele problemen/geheimen zijn. Zo vind ze het ook heerlijk om lekker ongegeneerd rond te snuffelen tussen de spullen van de huiseigenaren. Naast rondsnuffelen vind Mona het ook leuk om zich uit te dossen in de kleren en accessoires van haar cliënten en daar dan selfies van te maken.

Naast het schoonmaken doet Mona ook vrijwilligerswerk, elke dinsdagavond helpt ze verslaafden bij het omruilen van spuiten en naalden. Hier komt ze dan ook in contact met een opvallend type, die ze Mr. Getver noemt. Op het moment dat ze een relatie krijgen is hij nog clean, maar zoals verwacht krijgt hij een terugval en sleept hij Mona mee. Al snel behoren drank en drugs ook tot het dagelijks leven van Mona.

Als Mr. Getver al zijn gekregen spullen van Mona aan haar terugstuurt en een einde aan zijn leven maakt, is Mona er helemaal klaar mee. Ze vertrekt uit Nergenshuizen en gaat naar Taos in New Mexico. Daar begint ze als zelfstandig onderneemster in het betere schoonmaakwerk.

Mona heeft veel verschillende extreme cliënten, de een nog excentrieker dan de ander. Ze heeft een goede band met haar cliënten, maar door de combinatie van drank en drugs belandt Mona vrijwel altijd met één of allebei de bewoners in bed. Hierdoor eindigt bijna elke werkrelatie, omdat het niet goed afloopt met de seksrelatie tussen beiden/drieën.

Mona's poging voor een frisse start, om haar leven weer op de rails te krijgen lukt haar nog niet echt. Zo begint ze een nieuwe relatie met Mr. Duister die ietwat labiel is en tevens de man van één van haar cliënten. Ze gaat van de ene foute relatie naar de andere.
Om dit leven echter vol te houden praat ze ook veel met God, maar zij noemt hem Bob.

Al met al vind ik het een verhaal dat heel ongeloofwaardig overkomt, wat misschien maar beter is ook, gezien sommige teksten in het boek over misbruik, verkrachting of tientallen pagina's over drollen op aparte plaatsen. Er word door de auteur soms wel erg makkelijk over geschreven alsof het lollig moet zijn.

Ik vond het een boek waar ik met moeite doorheen kwam, de tekst op de achterflap vond ik interessanter dan het boek zelf, zo blijkt maar weer, beoordeel een boek niet op zijn kaft. Daarom heb ik er ook maar 2 sterren aan gegeven.

 

Ik geef het boek dan ook 💎💎.

Maak jouw eigen website met JouwWeb