Niemand mag met kerst alleen zijn - Marloes Berghege

In de kerst novelle Niemand mag met kerst alleen zijn van Marloes Berghege maken we kennis met Josien en Peter.

Na een relatie van 15 jaar bij elkaar te zijn geweest heeft Peter er genoeg van, hij maakt het uit met Josien. Helaas voor Josien gebeurd dit twee dagen voor kerst. Josien is namelijk helemaal gek op Kerst (zeg maar kerstaholic), maar nu niet meer. Ze gooit Peter haar huis uit en viert Kerst dit jaar alleen! Ze belt zelfs haar familie in Limburg af dat ze dit jaar niet naar Bompa en Bomma komt voor de feestelijke echte kerststal. En dat is heel bijzonder, want als je niet in het ziekenhuis ligt, dan ben je met Kerst in Limburg voor het kerstspektakel.

Josien is nog nooit met kerst alleen geweest, maar ze probeert er het beste van te maken. Dit zorgt voor hilarische, chaotische en emotionele taferelen. Zowel bij Josien als bij haar flatbewoners. Onbewust probeert iedereen kerst op zijn eigen manier te vieren en komt langzaamaan de kerstsfeer weer terug. Maar is Josien deze kerst ook echt alleen?

De cover kan ik alleen maar omschrijven, als Josien die zich afsluit van alles en iedereen en alleen wil zijn met kerst. De titel en de cover trokken mijn aandacht en ik was heel benieuwd naar het verhaal geworden.

De schrijfstijl van Marloes, is vlot, makkelijk te volgen (soms met een Limburgs dialect), beeldend beschreven en met een flinke dosis humor, zelfspot, sarcasme, boosheid, verdriet, maar vooral liefde voor elkaar.

Ik vond het heerlijk om Josien te zien groeien naarmate je verder in het verhaal kwam. Ze stelde zich weer open voor haar medemens en kwam erachter dat ze niet afhankelijk was, maar best alleen kon zijn zonder zielig over te komen.

De familie van Josien zag ik ook zo voor me, ze bemoeien zich soms met je leven, luisteren niet altijd naar je,  maar op de momenten dat het nodig is zijn ze er ook echt voor je. Marloes heeft het op zo’n hilarische manier omschreven, dat je niet echt boos op ze kan blijven. Ik vond het geweldig.

Dus hou je van een kerstverhaal, met humor, sarcasme, chaos, drama en net niet het gebruikelijke zoetsappige soort dan moet je dit verhaal echt lezen.

De boodschap die ik erin terugvond is dat niet iedereen kerst viert met familie, vrienden, buren of iemand met heel veel foute kersttruien. Soms zijn mensen echt alleen, gewild of ongewild. Iedereen viert het op zijn eigen manier. En niet iedereen is met kerst gelukkig. Dus wees een beetje lief voor elkaar en vier Kerst hoe jij dat wil (of vier het niet natuurlijk).

Ik geef het dan ook 💎💎💎💎.

Maak jouw eigen website met JouwWeb